Prinášame vám recept na domácu čalamádu, ktorú robievala moja babička každú jeseň. Ak máte chvíľu čas, poďte si ju urobiť s nami. Čerstvú zeleninku priamo z farmy a všetko čo budeme potrebovať už nájdete v tejto chvíli v našej predajni.
Čo budeme potrebovať?

- umyté poháre s priliehajúcimi viečkami
- nôž a strúhadlo
- veľký hrniec na sterilizovanie
- veľkú nádobu na premiešanie
- zálievku
- sitko
- 3 hlavy kapusty
- 4 šalátové uhorky
- 6 červených paprík
- 4 červené cibule
- 0,5L octu
- nakladač / deko
- 300g cukru
Postrúhame si kapustu a papriku na rezančeky, uhorky na kolieska, cibuľu na menšie kúsky. Ak chcete môžete použiť aj mrkvu, my sme nedávali, pretože mrkva zostane tvrdá. Všetko si dôkladne premiešame v jednej veľkej nádobe, dávame pozor aby sa nám suroviny rozložili. Pripravíme si zálievku: prevaríme si 1,75 L vody, podľa návodu na nakladači. Odstavíme a primiešame cukor. Do trochu vychladnutej vody (nie vriaca) pridáme ocot a premiešame. Zálievku necháme vychladnúť. Keď už má izbovú teplotu môžeme ju priliať do pripravenej zeleninovej zmesi. Opäť poriadne premiešame a necháme odstáť pár hodín, ja nechávam cez noc odležať. Do fliaš kapustu netlačíme aby mala priestor pre dostatok šťavy a mohla tak vstrebať sladkokyslú chuť zálievky. Sterilizujeme v hrnci do polovice naplnenom vodou po prvú bublinku alebo v rúre na 200 stupňov kde do plechu poukladáme fľaše, zalejeme vodou a opäť čakáme na bublinku .
Ak potrebujete poradiť, napíšte nám na sociálnych sieťach